Artysta jako geniusz : transmedialność i synestetyka u Heinricha Wackenrodera i Ludwiga Tiecka / Katarzyna Szczerbowska-Prusevicius. - Scholz-Lübbering, Hannelore (1942- ).
Problematyka artystowska około 1800 roku, powieść romantyczna jako przykład "poezji uniwersalnej", artysta jako pośrednik między Bogiem a człowiekiem: Dürer, Rafael, Michał Anioł, Leonardo da Vinci, muzyk Joseph Berglinger: "ja" bez oparcia.