Problemy życia literackiego w Królestwie Polskim drugiej połowy XIX wieku : studia. Cz. 2, Geografia literacka a historia literatury / pod redakcją Stanisława Frybesa. - Frybes, Stanisław (1922-2013) (Biblioteka Towarzystwa Literackiego im. Adama Mickiewicza, 1987)
Tom niniejszy zawiera studia będące wynikiem drugiego etapu badań prowadzonych przez Zespół do badań nad życiem literackim Warszawy i Królestwa Polskiego w 2. połowie XIX wieku, w ramach realizacji problemu węzłowego "Kultura polska, jej rozwój i recepcja". Stanowi kontynuację książki: Problemy życia literackiego w Królestwie Polskim 2. połowy XIX wieku : studia.