Problemy życia literackiego w Królestwie Polskim drugiej połowy XIX wieku : studia. Cz. 2, Geografia literacka a historia literatury - Frybes, Stanisław (1922-2013).; Zakład Narodowy im. Ossolińskich. Wydawnictwo (Wrocław ; Warszawa ; Kraków ; Gdańsk ; Łódź : Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1987)
Tom niniejszy zawiera studia będące wynikiem drugiego etapu badań prowadzonych przez Zespół do badań nad życiem literackim Warszawy i Królestwa Polskiego w 2. połowie XIX wieku, w ramach realizacji problemu węzłowego "Kultura polska, jej rozwój i recepcja". Stanowi kontynuację książki: Problemy życia literackiego w Królestwie Polskim 2. połowy XIX wieku : studia.
Indeks.
Keywords: Literatura polska -- 1870-1914 -- historia i krytyka; Literatura polska -- 19 w. -- historia i krytyka; Socjologia literatury; Życie artystyczne -- Zabór rosyjski