Monastycyzm wczesnochrześcijański realizacją ideałów antycznej filozofii greckiej / Leszek Misiarczyk. - Misiarczyk, Leszek (1964- ).
1. Relacja chrześcijaństwa do filozofii antycznej. 2. Realizacja ideału filozofii starożytnej w męczeństwie chrześcijańskim i życiu monastycznym.