Encyklopedia rewolucji październikowej / red. nauk. Ludwik Bazylow, Jan Sobczak ; [tł. z radzieckiego słownika encyklopedycznego Czesław Czarnogórski ; aut. not napisanych specjalnie do wyd. pol. Aleksander Achmatowicz et al.]. - Czarnogórski, Czesław; Achmatowicz, Aleksander (1930-2009) (Wiedza Powszechna, 1987)
Stanowi adaptację słownika encyklopedycznego: Velikaâ Oktâbrskaâ Socialističeskaâ Revolûciâ.