Z Książek Heleny Krzywkowej / R. Krzywka. - Krzywka, Ryszard (1925-2009) (1956)
Przedstawia w obramowaniu doniczkę z kaktusem, za którą czai się kot. Napis u dołu: Z Książek, z lewej strony: Heleny Krzywkowej. Pod wyobrażeniem ołówkiem autograf aut. i data.