Ex Libris : Melch. Portmann / Ade. - Ade, Mathilde (1877-1953) ([wydawca nieznany], 1910)
W obramowaniu na tle wiatraka stoi mężczyzna wskazujący na zawartość stojącego przed nim worka obok dwie kobiety zaglądające do worka. U dołu napis: Ex Libris : Melch. Portmann. Sygnatura artystki w obrębie kompozycji.