Exlibris Prof. Dr Joh. J. Hanrath / J. B. - Battermann, Johannes (1909-1999) ([wydawca nieznany], 1960)
Pelikan karmiący własnym ciałem pisklęta siedzące w gnieździe, napis u góry: Exlibris, u dołu: Prof. Dr Joh. J. Hanrath. Sygnatura artysty w obrębie kompozycji.