M. Christophorus Hartknochius Passenheimensis Prussus In Gymnasiu Thoruniensi Professor Publicus Nayus Anno A Reparata Salute M.DC.XLIV. ([Niemcy], 1670)
Przedstawia portret w popiersiu w owalnym medalionie Krzysztoga Hartknocha (1644-1687), historyka, profesora Gimnazjum Akademickiego w Toruniu.
W owalu wokół portretu tytuł-podpis: M. Christophorus Hartknochius Passenheimensis Prussus In Gymnasiu Thoruniensi Professor Publicus Nayus Anno A Reparata Salute M.DC.XLIV. Poniżej, u dołu w polu kompozycji pamiątkowa inskrypcja w obramieniu architektonicznym.
Autor nieznany, praca niesygnowana.
Miejsce i czas powstania na podstawie biografii portretowanego.
Keywords: Portrety -- Niemcy -- 17 w