Moneta. 1 Gulden Freie Stadt Danzig. (Bank von Danzig, 1923)
Moneta. Awers: po środku tarcza z herbem Gdańska, podtrzymywana przez lwy, nad herbem gwiazda, pod herbem linia łamana, a pod nią rok 1923. Rewers: statek żaglowy - koga, nad nią gwiazda, z lewej strony łodzi nominał 1, z prawej strony napis Gulden, poniżej napis Freie Stadt Danzig.