[Widok Gdańska od północnego wschodu] [Gottheil & Sohn]. - Gottheil, Julius (1810-1868) (Gottheil & Sohn, 1863)
Widok ogólny Gdańska od północnego wschodu. Na pierwszym planie kanał na Stępce, w głębi wieże kościołów NMP i Św. Jana. Po lewej stronie widoczne urządzenia stoczni remontowej, po prawej żaglowiec zacumowany przy nabrzeżu Ciesielni.