Ex Libris Antoniego Ratajczaka Cke. - Kelma, Czesław (1912-1980) (s.n.], 1979)
Przedstawia w ramce dwa okręty wojenne: Gryf i Wicher, nad nimi bombowce, u dołu napis: Obrona Wybrzeża 1-9-39. U góry na polskiej banderze napis: Ex Libris, niżej Antoniego Ratajczaka. Sygn. aut. i data w obrębie kompoz.