Podróżnicy : zbiory podróżników polskich przełomu XIX i XX wieku w Muzeum Etnograficznym w Krakowie / Marek Grabski, Magdalena Dolińska ; Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli w Krakowie. - Grabski, Marek (Muzeum Etnograficzne, 2001)
Wydawnictwo towarzyszy wystawie jubileuszowej w dziewięćdziesięciolecie istnienia Muzeum Etnograficznego im. Seweryna Udzieli w Krakowie.