Widok z wieży Kościoła Najświętszej Marii Panny na ruiny ulic Świętego Ducha i Szerokiej / fotografia Adam Bogacz. - Bogacz, Adam (fotografia) (1952)
Przedstawia widok ogólny Gdańska w trakcie odbudowy, ujęcie z wieży kościoła Najświętszej Marii Panny w kierunku północno-wschodnim, widoczne ruiny pomiędzy ulicami Szeroką i Świętego Ducha, widoczne ruiny Żurawia, około 1952 r.