Samuel Christian Hollman der Vernunfft-Lehre und Metaphisic Öffentlicher Lehrer zu Göttingen - Sysang, Johann Christoph (1703-1757). ([Gdańsk], 1730)
Przedstawia portret w półpostaci Samuel Christian Hollmann (1696-1787), profesora fizyki i filozofii na uniwersytecie w Getyndze, ujęty w obramienie architektoniczne.
U dołu w polu konpozycji tytuł-inskrypcja dedykacyjna.
Pod kompozycją po prawej sygnatura autora Sysang sc.
Miejsce i czas powstania według działalnośći autora i biografii portretowanego.
Keywords: Portrety -- Niemcy -- 18 w; Grafika -- Niemcy -- 18 w