Aus meinen Büchern Otto Haak 1905 : Niemals Verzagen / Martin Kortmann. - Kortmann, Martin (1874-1945) (1905)
W obramowaniu, między kolumnami herb właściciela, u góry półka z książkami niżej dewiza: Niemals Verzagen, napis u dołu na stronach otwartej książki: Aus meinen Büchern - Otto Haak 1905. Nazwisko artysty i data ryte u dołu kompozycji.