Zasoby osobiste w radzeniu sobie ze stresem / Ryszard Poprawa. - Poprawa, Ryszard (1958- ).
Stresujące wydarzenia życiowe; krótki przegląd osobistych zasobów do radzenia sobie ze stresem; radzenie sobie z krytycznymi wydarzeniami życiowymi; wsparcie społeczne; poczucie kontroli osobistej; zaangażowanie, dociekliwość i reakcja na wyzwanie; umiejętność znalezienia sensu; poczucie humoru; optymizm ; możliwość emocjonalnej ekspresji; doświadczenia z innymi stresorami; poczucie samoskuteczności; procesy wartościowania - psychologiczny mechanizm osobistych zasobów radzenia sobie.