Aussicht auf den Mottlaufluss, das Bordingsfeld, das Gymnasium - Randt, August Lobegott (1794-1859). (Gdańsk, 1857)
Przedstawia widok z Wyspy Spichrzów na Motławę i Stare Przedmieście w Gdańsku, według rys. z 1839 r.
Sygnatura po prawej u dołu w kadrze kompozycji czarnym tuszem: "A.L. RANDT"; po lewej poniżej kompozycji: "1839 nach der Natur"; po prawej: "1857"; pośrodku poniżej czarnym tuszem: "DANZIG". Na odwrocie czarnym tuszem: "Danzig / Aussicht auf den Mottlaufluss, das Bordingsfeld, das / Gymnasium, die S. Marienkirche, das rechtstädtische/ Rathhaus, das Grüne und das Krahnthor gesehen vom / Speicher "der grosse Müller". Nach der Natur gezeichnet in 1839 von / Aug. Lob. Randt"; poniżej po lewej: "wiederholt 1857".
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014