Kultura chrześcijańska dawnej Rusi w optyce polskiej : wczoraj i dziś / Ryszard Łużny. - Łużny, Ryszard (1927-1998)
1. Spotkanie narodów i kultur. 2. Zainteresowanie kulturą staroruską w wiekach XV-XVIII. 3. Badania naukowo-literackie w wiekach XIX i XX. 4. Okres powojenny (1945-1987). 5. W jubileuszowej perspektywie. 6. Post scriptum Anno Domini 1992.