Kultura chrześcijańska dawnej Rusi w optyce polskiej : wczoraj i dziś - Łużny, Ryszard (1927-1998). (1993)
1. Spotkanie narodów i kultur. 2. Zainteresowanie kulturą staroruską w wiekach XV-XVIII. 3. Badania naukowo-literackie w wiekach XIX i XX. 4. Okres powojenny (1945-1987). 5. W jubileuszowej perspektywie. 6. Post scriptum Anno Domini 1992.
Tytuł nagłówkowy.
Materiały z sympozjum zorganizowanego w dniach 8-10 marca 1988 r. przez Instytut Ekumeniczny Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego.
Keywords: Chrześcijaństwo; Literatura staroruska; Wpływ i recepcja; Kultura chrześcijańska; Ruś; Polska; Artykuł z pracy zbiorowej