Aleksander Fadiejew - Młoda gwardia : dramat w 4 aktach (10 obrazach) / Państwowy Teatr "Wybrzeże". (Państwowy Teatr "Wybrzeże", 1949)
Program teatralny premiery 17.11.1949 r. Sezon 1949/50. Inscenizacja i reżyseria: Bronisław Kassowski, dekoracje: Roman Bubiec, kierownictwo literackie: Malwina Szczepkowska.