Widok Głównego Miasta z placu 1. Maja na plac przed Bramą Wyżynną / fotografia Janusz Uklejewski. - Uklejewski, Janusz (1925-2011) (1959)
Przedstawia widok ogólny na Bramę Wyżynną z Targu Rakowego (Plac 1. Maja), po lewej widoczny początek budowy tzw. LOTu, na pierwszym planie ul. Wały Jagiellońskie, około 1959 r.