Georgius Kovacs Tatai, N.M.K. (1770)
Przedstawia popiersie młodego mężczyzny w ujęciu trzech czwartych, wpisane w owalną ramę z wieńca laurowego, którą wieńczy kartusz herbowy z rozwiniętymi wstęgami inskrypcyjnymi, z napisem: Jehova Nolente Humilis Levabor. U dołu owalnej ramy po lewej napis: Anno aetatis: XXIV - informacja o wieku postaci. Na postumnecie na którym wsparty jest portret wyryty jest ponadto czterowiersz łaciński.