Johann Gottlob Kirchhoff. - Bernigeroth, Martin (1670-1733) (1726)
Przedstawia Johanna Gottloba Kirchhoffa, osiemnastowiecznego sędziego i kupca z Lubania, ukazanego w uroczystym stroju oraz charakterystycznej peruce. Postać siedzi przy stole z dokumentami i piórem w ręku, co bezpośrednio nawiązuje do wykonywanych przez nią urzędów i profesji. Tło kompozycji zdobi reprezentacyjna kotara oraz rodowy monogram. Poniżej widnieje ozdobna, niemieckojęzyczna inskrypcja z biograficznymi szczegółami.