Rola ascezy w życiu chrześcijańskim według "Konferencji duchownych" Zygmunta Szczęsnego Felińskiego - Starczewski, Mariusz (1997)
1. Charakterystyka "Konferencji duchownych". 2. Konieczność umartwień. - zadośćuczynienie za grzechy jako ekspiacyjny wymiar umartwienia. - poskramianie pojawiających się namiętności jako edukacyjno-formacyjny wymiar umartwienia. - naśladowanie w umartwieniach Chrystusa podstawą skuteczności apostolskiej. 3. Oczyszczające funkcje umartwienia. - wyrzeczenie się samego siebie jako umartwienie czynne. - cierpienie jako umartwienie bierne.
Tytuł nagłówkowy.
Keywords: 1801-1900