Świat wobec Zagłady : reakcja aliantów na tzw. raport Karskiego / Ewa Cuber-Strutyńska. - Cuber-Strutyńska, Ewa
Zakres i treść: rola polskiego rządu na uchodźstwie w informowaniu aliantów o zbrodniach nazistowskich na ludności żydowskiej w okupowanej Polsce, misja Jana Karskiego, reakcja rządu polskiego na uchodźstwie i strony brytyjskiej na relację Karskiego, Stany Zjednoczone - kontynuacja misji Karskiego.