Neufahrwasser - Blick auf die Rheede Eug. Troschel. - Troschel, Adolf Eugen (1802-1884) (Verlag v. Theodor Bertling in Danzig ; Druck v. Gebr. Delius in Berlin, 1859)
Przedstawia ujęty z lotu ptaka ostatni odcinek ujścia Martwej Wisły do Zatoki Gdańskiej w obrębie Nowego Portu wraz z redą.