Wychowanie młodzieży w oparciu o otaczającą nas rzeczywistość / Julio Ortega ; tł. Grzegorz Ostrowski. - Ortega, Julio (pedagogika)
1. Bycie zależy od myślenia. 2. Subiektywizm większości. 3. Sensualizm. 4. Racjonalizm a nauka pozytywna. 5. Koncepcja wolności. 6. Tolerancja. 7. Wnioski.