[Portret Johannesa Maiora]. - Dürr, Johann (1600-1663) (1645)
Portret w owalu wypełnionym łacińską inskrypcją na temat portetowanego. Portret to postać mężczyzny ujęta w pólpostaci, zwrócona w prawo, w lewej ręce trzyma on księgę. W górnej czesic pola kompozycji informacja o datach urodzenia i śmierci portretowanego. Pod polem kompozycji łaciński czterowiersz.