Ex . Libris . Günter . Grass . / Bohdan Rutkowiak. - Rutkowiak, Bohdan (1933- ). (2008)
W prostokątnej ramie portret z profilu Güntera Grass z fajką w zębach i pałeczkami w rękach, poza ramą obrazu bębenek. U góry w tle, poza ramą obrazu głowa lwa. Na ramie napis: Ex . Libris . Günter . Grass. Sygnatura artysty w obrębie kompozycji, pod wyobrażeniem ołówkiem sygnatura autora.