Etos akademicki - etosem odpowiedzialności za prawdę - Szostek, Andrzej (1945-2026) (2000)
Szukać prawdy dla niej samej. Szukać prawdy wspólnie. Szukać prawdy całej. 1. Bezinteresowne poznanie prawdy a "zamówienia społeczne". 2. Masowość a elitarność studiów. 3. Horyzonty intelektualne a perspektywy kariery zawodowej.
Tytuł nagłówkowy.
Keywords: Szkolnictwo wyższe; Nauka; Etyka; Prawda; Artykuł z pracy zbiorowej