Niepokój o politykę demokratyczną w czasach jej triumfu / Aleksander Smolar. - Smolar, Aleksander (1940- ).
Dążenie do likwidacji polityki pod hasłem jej szkodliwości, anachronizmu czy nieefektywności. Próba narzucenia polityce wartości bezwzględnych. Likwidacja napięcia między sferą wartości a sferą decyzji zbiorowych poprzez podważenie samego istnienia prawdy i dobra jako kategorii obiektywnych. Przypisanie polityce monopolu poznawczego i etycznego.