Gazeta Polska : pismo codzienne - Koc, Adam (1891-1969).; Hiż, Tadeusz (1883-1945).; Kaden-Bandrowski, Juliusz (1885-1944).; Starzyński, Mieczysław (1891-1942).; Stahl, Zdzisław (1901-1987).; Max, Stanisław; Kleinert, Henryk; Niesiołowski, Tadeusz; Witwicki, Bohdan; Wagner, Kazimierz (Warszawa : Tadeusz Hiż, 1929)
W miejsce rozwiązanego sanacyjnego dziennika "Głos Prawdy" ukazał się "dziennik informacyjny poświęcony zagadnieniom politycznym, gospodarczo-ekonomicznym, światowym, kulturalnym i literackim [...] przy szerokim uwzględnieniu interesów wszystkich dzielnic Polski" [od red.].
Od swego założenia była centralnym organem obozu rządzącego. Na forum międzynarodowym uznawana była za oficjalny porte-parole rządu [Łojek].
W 1929, nr 5 w paginacji gazety: Gazeta Polska Literacka / pod. red. Juljusza Kadena Bandrowskiego, która od nr 12 regularnie ukazuje się pt. Dział Literacki, przeważnie w niedziele.
Od R.11, nr 28 (1939) red. nacz. Mieczysław Starzyński, przy czym w nr 110-141 red. nacz. dr Zdzisław Stahl. Od R.11, nr 28 (1939) red. odp. za działy prowincjonalny, stołeczny, sądowy i sportowy: Stanisław Max, przy czym w nr 212-234 Henryk Kleinert a od nr 248 Tadeusz Niesiołowski. Od R.11, nr 28 (1939) red. odp. za dział gospodarczy Bohdan Witwicki, przy czym w nr 171-211 Kazimierz Wagner.
Prasa polska w latach 1818-1939. - Warszawa, 1980, s.145-147 W: Historia Prasy Polskiej / pod red. Jerzego Łojka [t.4]
W kręgu piłsudczyków : poglądy ideowo-polityczne "Gazety Polskiej" (1929-1939) / Jerzy Seniów. - Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, [1998]
Oblicze ideowe i funkcja kulturalna "Gazety Polskiej" 1929-1939 / Jerzy Seniów // Kwart. Hist. Prasy Pol. - T.1, z.1/2 (1998)
Keywords: Piłsudski, Józef -- (1867-1935) -- myśl polityczna i społeczna -- czasopisma; Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem -- czasopisma; Literatura -- 1900-1945 -- czasopisma; Polska -- polityka i rządy -- 1918-1939 -- czasopisma; Polska -- 1918-1939 (II Rzeczpospolita) -- czasopisma; Dzienniki polskie -- 1900-1945.; Dzienniki polskie -- Polska -- Warszawa -- 1900-1945.; Czasopisma polskie -- Polska -- Warszawa -- 1900-1945.