W kręgu wileńskiego klasycyzmu - Charazińska, Elżbieta; Bobrow, Ryszard; Adomaitienė, Rasa. (Warszawa : Muzeum Narodowe, 2000)
Katalog wystawy poświęconej pamięci prof. Stanisława Lorenza: Muzeum Narodowe w Warszawie, grudzień 1999 - styczeń 2000 ; Lietuvos Dail@`es Muziejus w Wilnie, marzec - wrzesień 2000.
Bibliogr. s. 568-571 i przy biogramach artystów.
Keywords: Neoklasycyzm (sztuka) -- Litwa -- Wilno -- katalogi wystaw; Klasycyzm (sztuka) -- Litwa -- Wilno -- katalogi wystaw