Ten Inny / Ryszard Kapuściński. - Kapuściński, Ryszard (1932-2007) (Wykłady Instytutu Nauk o Człowieku w Wiedniu, 2006)
Zbiór wykładów wygłoszonych w Instytucie Nauk o Człowieku w Wiedniu (2004), na Międzynarodowym Sympozjum Pisarzy w Grazu (1990), w Wyższej Szkole Europejskiej w Krakowie (2003) i na Uniwersytecie Jagiellońskim (2004).