Kościół N. P. Maryi po zniszczeniu, widok z ul. Świętojańskiej [fot.] Kazimierz Lelewicz. - Lelewicz, Kazimierz (1896-1986) (1945)
Przedstawia Kościół Mariacki po zniszczeniach wojennych, widok od płn.-zach. z ul. Świętojańskiej. Na pierwszym planie ruiny kamienic przy ul. Świętojańskiej i Szerokiej, 1945 r.