Pedagogika fortepianowa : materiały pokonferencyjne / pod red. Marii Kubicy-Skarbowskiej. - Kubica-Skarbowska, Maria (Prace Naukowe Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, 1997)
I konferencja naukowo-artystyczna nt. "Pedagogika fortepianowa", zorganizowana 29 listopada 1995 przez Zakład Dydaktyki Instrumentalnej należący do Instytutu Pedagogiki Muzycznej w Filii Uniwersytetu Śląskiego w Cieszynie.