Historia Polski XIX i XX wieku w historiografii austriackiej w ostatnim 25-leciu / Christoph Augustynowicz. - Augustynowicz, Christoph (1969- ).
Zakres i treść: historia polityczna Galicji w okresie autonomii po roku 1867, Galicja jako laboratorium życia społecznego i kulturalnego monarchii habsburskiej, rola Polaków w dziewiętnastowiecznym Wiedniu, XX wiek i sprawy aktualne, współczesny stan i sytuacja badawcza.