Ex Libris J. Mercier Dolatowski. - Dolatowski, Zbigniew (1927-2001) (1960)
Przedstawia okręt na falach z wydętym żaglem, niżej napis: Ex Libris, pod nim syrenka warszawska i napis: J. Mercier. Sygn. aut. w obrębie kompoz. Pod wyobrażeniem ołówkiem nazwisko aut. i data.