Bursztynowa passacaglia / Wawrzyniec Samp. - Samp, Wawrzyniec (1939- ). (1971)
Przedstawia bryłę bursztynu z różnorodnymi motywami zdobniczymi ukazaną ponad zestawieniem najbardziej charakterystycznych budowli Gdańska z figurą z wieży Ratusza Głównego Miasta w centrum kompozycji.