[40 rocznica wybuchu II wojny światowej] / fotografia E. Pawłowski. - Pawłowski, Eugeniusz (1939- ). (Miesięczna Kronika Fotograficzna. Województwo Gdańskie, 1979)
Przedstawia dwa zdjęcia, górne: manifestacja na Długim Targu z udziałem władz miasta z odczytaniem Apelu Pokoju Westerplatczyków do narodów świata ; dolne: I sekretarz KC PZPR Edward Gierek odsłania Pomnik Obrońców Poczty Polskiej w Gdańsku, 1979 r.