[40 rocznica wybuchu II wojny światowej] - Pawłowski, Eugeniusz (1939- ).; Krajowa Agencja Wydawnicza (1974-2004). (Gdańsk : Krajowa Agencja Wydawnicza, 1979)
Przedstawia dwa zdjęcia, górne: manifestacja na Długim Targu z udziałem władz miasta z odczytaniem Apelu Pokoju Westerplatczyków do narodów świata ; dolne: I sekretarz KC PZPR Edward Gierek odsłania Pomnik Obrońców Poczty Polskiej w Gdańsku, 1979 r.
Opis pod zdjęciem: 1 września odbywały się centralne uroczystości 40 rocznicy wybuchy II wojny światowej.
Tytuł nadany przez katalogującego na podstawie opisu pod zdjęciem i przedstawienia.
Keywords: Fotografie -- Polska -- Gdańsk; Pomniki -- Polska -- Gdańsk -- 1945- -- fotografie; Długi Targ (Gdańsk, Polska) -- fotografie; Gdańsk (Polska) -- 1970-2000 -- fotografie