Aerheris et vasti Mensor celebratus Olympi Hunc Vultum Hevelius Magnus et Ora gerit Conscia caelestis dispensans Sidera Mente Grande micat Patriae Sidus & Ipse Suae - Vischer, Lambert (ok. 1633-po 1690); Stech, Andreas (1635-1697). ([Miejsce nieznane], 1650)
Przedstawia portret w popiersiu Jana Heweliusza.
U dołu w polu kompozycji inskrypcja dedykacyjna: Aerheris et vasti Mensor celebratus Olympi Hunc Vultum Hevelius Magnus et Ora gerit Conscia caelestis dispensans Sidera Mente Grande micat Patriae Sidus & Ipse Suae.
Poniżej portretu w polu kompozycji sygnatury autora pierwowzoru i autora: A. Stech pinxit, Lambertus Visscher sculp.
Keywords: Heweliusz, Jan -- (1611-1687) -- portrety