"Communio" w eklezjologii Soboru Watykańskiego II i w dokumentach posoborowych - Czaja, Andrzej (1963- ). (2004)
1. Soborowa interpretacja Kościoła jako komunii. 1.1. "Mysterium Communio Ecclesiae". 1.2. "Communio sanctorum" jako sposób urzeczywistniania się eklezjalnej komunii. 1.3. Struktura eklezjalnej komunii. - "Communio fidelium". - "Communio Ecclesiarum". - "Communio hierarchica". 2. Wskazania Synodu ku rozwojowi eklezjologii "communio". 3. Elementy eklezjologii "communio" w adhortacji "Christifideles laici". 4. Aspekty interpretacji Kościoła jako komunii w "Communionis notio". 5. "Communio" w dokumentach ostatniego dziesięciolecia.
Tytuł nagłówkowy.
Keywords: 1989-2000; 1945-1989; 2001-; 1901-2000; Teologia katolicka; Eklezjologia; Jedność Kościoła; Artykuł z pracy zbiorowej