Pl Reverendus Et Excelentissimus Dn. Christianus Pauli ... - Tscherning, Jan (1650-1732).; Tscherning, Andreas (1611-1659). ([Brzeg], 1696)
Przedstawia portret w półpostaci Christian Pauli (1625-1696).
W otoku portretu tytuł-podpis: Pl Reverendus Et Excelentissimus Dn. Christianus Pauli Gafr: Siles: Sereniss: Duci Lig: Breg: Et Wol: A Concionibus Primariis Et Ecclesiarum Breg: Ducat: Superintedens.
W polu kompozycji poniżej portretu sygnatury autora pierwowzoru i autora: Andr. Tscherning pinxit., Iohan Tscherning sculptor.
Miejsce i czas powstania na podstawie działalności autora i biografii portretowanego.
U dołu poniżej portretu pamiątkowa inskrypcja: Helvetijs, Gallis, Anglis, Belgisq[ue] probati Theiologi faciem cernis in aere gravem. Dantisci charus, Brigámq[ue] vocatus, amorem CHRISTI spem PAULI, moribus, ore docet.
Keywords: Grafika -- Polska -- 17 w; Grafika portretowa -- 17 w