[Orzelscy Jan i Anna ze Strykowskich] - Jagielski, Ludwik (1821-1884). ([Miejsce nieznane] : [wydawca nieznany], 1854)
Litografia przedstawiająca nagrobek Jana Orzelskiego (1551-1612) kasztelana rogozińskiego i jego żony Anny (zm. 1593) w kościele parafialnym w Kościanie: pośrodku portrety małżonków w popiersiach, zwrócone profilem ku sobie, ujęte w dwie owalne ramy, zamkniete wspólnym kartuszem. U góry i u dołu inskrypcje: "Conivges perpetva concordia devicti; Ioannes Orzelski capitanves constensis sibi et Annae a Striikow consorti...MDXCV". W zwieńczeniu kompozycji czteropolowa tarcza z herbam.
Tytuł i data na podstawie cytowanej bibliografii.
Sygnowana w lewym, dolnym narożniku: delineavit in ecclesia Costensi Jagielski.
Inny tytuł na podstawie inskrypcji na nagrobku.
Katalog portretów osobistości polskich i obcych w Polsce działających. - Warszawa, 1992
Keywords: Orzelska, Anna -- (?-1593); Orzelski, Jan Drya -- (1551-1612); Nagrobki; Rody; Kościan (woj. wielkopolskie); Portrety