Święty Józef jako orędownik i wzór mężczyzny i ojca - Mierzwiński, Bronisław (1941- ). (2003)
1. Kryteria refleksji. - "w cieniu Ojca". - "Redemptoris Custos". - Święta Rodzina. 2. Interpretacja źródeł. - Ewangelie. - apokryfy. 3. Święty Józef jako mąż i ojciec w nauczaniu Kościoła. 4. Refleksje teologiczne. - Józef mężem Maryi. - ojcostwo św. Józefa. - element ofiary w życiu św. Józefa.
Tytuł nagłówkowy.
Tytuł streszczenia: Joseph de Nazaret comme modèle d'homme, époux et père.
Keywords: Józef -- (święty); Teologia katolicka; Ojcostwo; Katolicyzm; Artykuł z pracy zbiorowej