Program formacji integralnej w świetle "Homilii na Ewangelie" św. Grzegorza Wielkiego / Franciszek Drączkowski. - Drączkowski, Franciszek (1941-2018)
1. Omówienie bazy źródłowej. 2. Odrzucenie zła i tego, co oddziela od Boga. - nawrócenie: przemiana serc i umysłów - powrót na "drogę życia". - oczyszczenie z grzechów i wszelkiego zła. - przezwyciężenie "niedozwolonych pożądań" oraz pokus. - wykorzenienie złych przyzwyczajeń - wad. - konieczność podjęcia drogi pokuty i umartwienia. 3. Doskonalenie cnót i pełnienie dobra. - nabywanie i doskonalenie cnót. - pełnienie dobrych uczynków. 4. Wychowanie ku kontemplacji Boga oraz radości nieba. - poznanie Boga. - zjednoczenie z Bogiem przez modlitwę i kontemplację. - całkowite skierowanie się ku radościom "wiecznej ojczyzny".