[Róg ul. Szewskiej i Św. Ducha w Gdańsku] Sch. - Schönborn, Bronisław Waldemar (1909-1971) (1938)
Kamienice na ul. Szewskiej: nr 7 (narożna, przy ul. Św. Ducha), nr 6 i 5. W głębi widoczny dach oraz szczyt północnego ramienia transeptu Kościoła Mariackiego. Na ścianach kamienic liczne napisy reklamowe w jęz. niemieckim.