Janowy Paraklet i Jego relacja do Chrystusa / Hugolin Langkammer. - Langkammer, Hugolin (1930-2021)
1. Jezusowa obietnica zesłania Ducha Świętego i pierwsza Jego funkcyjna charakterystyka (J 14, 15-21. 23-26). - tekst. - adresaci obietnicy. - funkcje Parakleta. - motywy paruzyjne. - poprzez Parakleta do umiłowania Chrystusa. 2. Rola Parakleta w retrospekcji i w chrystofinalizacji w życiu prześladowanych uczniów (J 15,26-16, 15). - przekład. - prześladowanie uczniów. - konieczność "odejścia" Jezusa. - Paraklet jako przewodnik do Chrystusa. - Paraklet jako eschatologiczny zwiastun. - uwielbienie Chrystusa - szczytem misji Parakleta.